2022-01-19 08:23:02• hírek • Fizetett tartalom

Melyik életkorban milyen tápanyagbevitelre van szükségünk?

Az egészségünkre való tudatos odafigyelés nemcsak magunk, hanem családtagjaink számára is előnyös: tovább élünk és jobban is érezzük magunkat a bőrünkben. Jobban elkerülnek a vírusos megbetegedések, és a mindennapok nehézségeivel is könnyebben küzdhetünk meg. Ahogy azonban telik az idő, érdemes újra átgondolni a bevitt tápanyagok mennyiségét, és alkalmazkodni testünk változásaihoz.

Étkezésünk velünk változik


Ahogy haladunk előre az időben, nemcsak testünk és mi magunk, hanem étkezésünk is változik. Még ha ez nem is tudatos, szervezetünk pontosan tudja, hogy mire van szüksége.


A kamaszok köztudottan rengeteget tudnak enni, és bizonyos keretek között ez teljesen normális. A fiatal felnőttek, akik a munkának szentelik az életüket, sokszor rendszertelenül étkeznek, és csak bekapnak pár falatot, amikor éppen lehetőség van rá.


Azonban ahogy idősebbek leszünk, emésztésünk egyre kevésbé tolerál egyes ételeket vagy hozzávalókat, mellyel meg kell tanulnunk együtt élni. A 60 év felettiek fele küzd emésztési panaszokkal, amelyen lehet javítani – legalábbis ha a megfelelő táplálékot vesszük magunkhoz!


Melyik életkorban milyen tápanyagbevitel ajánlott?


Újszülötteknél a táplálék ugyan csakis az anyatejre korlátozódik, ebben minden megtalálható, amire szükségük van: tejcukor, antioxidánsok, zsírok, ásványi anyagok és vitaminok. Ahogy a fogak elkezdenek kinőni, úgy lehet elkezdeni pótolni ezeket az anyagokat. Mivel a felnőttkori étkezés alapjai a gyerekkorban keresendők, így rendkívül fontos, hogy milyen étkezéshez szoktatjuk gyermekeinket. Fontos, hogy a kicsik megtanulják, hogy mennyit képesek enni. Az ,,addig nem állsz fel az asztaltól, míg meg nem eszel mindent!” hozzáállás nem éppen célravezető, hiszen pont ezáltal válhat gyermekünk túlsúllyal küzdő magát túlevő felnőtté.


Tinédzserkorban elsősorban a hormonok munkája a túlzott éhség. Ilyenkor is segítséget kell nyújtanunk a fiataloknak, és megfelelő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet biztosítani számukra. A napi ötszöri étkezés a legideálisabb, főleg ebben a korban, amikor is az iskolai igénybevétel mellett pótolni kell a növekvő szervezet elhasznált energiáját. A lányok ilyen korban hajlamosak drasztikus diétába kezdeni, úgyhogy különösen ügyeljünk arra, hogy egészségesen étkezzenek!


Ahogy nő az ember, úgy arányosan emelkedik a vitamin- és ásványi anyag igény is, úgyhogy kamaszoknál amennyiben zöldségekkel, gyümölcsökkel és gabonával nem tudjuk fedezni az ajánlott mennyiséget, gondoskodjunk pótlásukról. A fiúk esetében magasabb adag vitamin javasolt, míg lányoknál a menstruáció kezdetekor a vas pótlására kell különös gondot fordítanunk.


A húszas évek rendszertelen étkezését jellemzően felváltják a 30-as évek családi étkezései, amikor is újra előtérbe kerülnek az egészségesebb, házias ételek. Ennek ellenére sokan felszednek pár kilót, melyet ebben a korban már nehezebb leadni. A helyzetet nehezíti a munkahelyen vagy a családban jelen lévő stressz, ami a kutatások szerint a lakosság 80%-át érinti. Ilyenkor is fontos azonban a megfelelő vitaminbevitel, mert ugyan csontjaink nem nőnek tovább, belső épségükre vigyázni kell. Így a D- és a K-vitaminok biztosítása ekkor is kiemelten fontos.


Mire érdemes figyelni, ha betöltöttük a negyedik X-et?


A ’40-es és 50-es éveinkben általában szervezetünk jelzi, hogy mire van szükségünk. Emésztésünk egyre kevésbé toleráns, így fűszeresebb ételeknél már tudatja, hogy a továbbiakban hanyagoljuk azok fogyasztását. Az egészségtelen étkezés a koleszterinszintben is elkezd megmutatkozni, ilyenkor fontos a rostokban gazdag étkezés és a zsírokra való odafigyelés.


Idősebb korban már számos tényező befolyásolja étkezésünket: esetleges szájüregi problémák, az étkezés, mint társasági tevékenység megszűnése, de különböző betegségek is változást hozhatnak az evési szokásokban, így például az Alzheimer-kór, amely csökkenti az étvágyat.


Túl az 50-en is a napi ötszöri étkezés javasolt. Ám csakis kis mennyiségek fogyasztását ajánlják alkalmanként, hogy az emésztőrendszert ne terheljük túl. A rostbevitel rendkívül fontos, amit teljes kiőrlésű gabonából készült ételekkel fedezhetünk. A vitaminok és a folsav is hasznosak, hiszen segítenek a memória megtartásában. Az emelkedett fehérjeigényre is ügyelni kell, amit sovány húsokból, illetve tejtermékekből fedezhetünk.


Különösen fontos az antioxidánsok fokozott bevitele! Életünk során az étkezés utáni energia raktározásakor úgynevezett szabadgyökök alakulnak ki, amik nagy mennyiségben károsíthatják sejtjeinket, ezek ,,ellenanyaga” az antioxidáns. Pótoljuk őket gyümölcsökkel és zöldségekkel!


Célszerű személyre szabottan belevágni!


Személyre szabott étrend kialakítása nem csupán anyagcsere zavarnál javasolt. Minden ember más, ezért szervezetünk sem ugyanúgy reagál a különböző tápanyagokra. Míg valakinek a zabot javasolják reggelire, addig a másiknak egyáltalán nem, mert vércukorszintje éppen ellenkezően reagál. Egy dietetikus vagy gasztroenterológus által készített azonban étrend mindent tartalmaz, amire a mi szervezetünknek van szüksége.


Ha odafigyelünk étkezésünkre, kerüljük a bolti- és a készételeket, akkor szervezetünk remélhetőleg hosszan és jól életben tart minket. Amennyiben mindezt kiegészítjük rendszeres mozgással, máris rengeteget teszünk magunkért!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: